Öğrencilerimiz İspanya'da

Öğrencilerimiz İspanya'da

Darıca Fen Lisesi öğrencilerinden Eren Kağan Işık ve Enes Erva Özgül 30 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği kapsamında uzun dönem öğrenci hareketliliğini gerçekleştirmek üzere İspanya’nın Vıllafranca De Los Barros kasabasındaki IES Melendez Valdes okulunda bir ay süre ile eğitim aldılar. Öğrencilerimiz İspanya’da aldıkları eğitim yanında İspanya’nın kültürü,  sosyal yaşantısı, ekonomisi hakkında bilgiler edinirken tarihî ve coğrafî yapısı hakkında gözlem yapabilme fırsatını da yakalamış oldular.

Öğrencilerimizin bizzat kendi deneyimlerini içeren yazılarını ve fotoğraflarını sizlerle paylaşmaktan gurur duyarız.

17.06.2023 214

ERASMUS DENEYİMİM – Enes Erva Özgül

İstanbul’dan Madrid’e yaklaşık 4 saatlik bir uçuşun ardından geceyi geçireceğimiz otele giderken ilk izlenimim sokakta neredeyse hiç kimsenin olmamasıydı. Sanırım bunun nedeni bizim varış saatimizin siesta vaktine denk gelmesiydi. Siesta, İspanya’nın genelinde yaygın olan ve öğle saatlerinde yapılan kısa süreli uyku olarak tanımlanabilir. Akşama doğru hava serinlediğinden insanlar dışarı çıkıyor ve şehir inanılmaz bir canlılık kazanıyor. Biz de gece Madrid’de kalacağımız için şehrin bazı ünlü yerlerini ve yapılarını gezme fırsatı bulduk.

Ertesi gün, yaklaşık 5 saatlik bir otobüs yolculuğunun ardından ev sahibi okulumuzun olduğu Villafranca de los Barros’a ulaştık. Ev sahibi aileler bizi karşıladılar, akşam da hep birlikte dışarıda yemek yedik. Villafranca hakkındaki ilk izlenimlerim ise gayet sakin, küçük ve herkesin az çok birbirini tanıdığı bir kasaba olması; bunu insanları gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Kasaba küçük ve az nüfuslu olduğundan kurumsal işletmelerden çok lokal işletmeler var. Geç saatlerde (9-10-11) akşam yemeği yeniyor ve bu saatlerde çoğu restoran dolmaya başlıyor. Burada domuz eti çok yaygın, bu yüzden et içeren yemeklerde çoğu zaman et ürünü olarak domuz kullanılıyor. Ayrıca etraftaki çoğu tarım arazisinde zeytin ağaçları ve üzüm bağları var, buna bağlı olarak da şarap ve zeytinyağının da buranın yaygın ürünlerinden olduğunu söyleyebiliriz.

“Uzun Dönem Öğrenci Hareketliliği” adı altında bir ay boyunca IES Melendez Valdes’te eğitim gördük ve bu süreçte farklı etkinliklere katıldık. Okul hakkında gözüme çarpan noktalardan bazıları: Ders çeşitliliği, bilgisayarların özellikle bazı derslerde aktif kullanımı,  okulun bize göre biraz erken başlaması ve erken bitmesi. Okulda ders odaklı bir eğitim sistemleri var, bunun yanında teknoloji, ekonomi ve müzik derslerinde yapılan farklı aktiviteler de var. Sosyal aktiviteler ve sporla alakalı olarak da şunları gözlemledim. Okul 14.15’te bitiyor ve okuldan sonra öğrenciler okula ayırdıkları zamanın daha fazlasını kendilerine ve çeşitli aktivitelere ayırabiliyorlar. Öğrencilerin çoğu sporla ilgileniyor. Villafranca küçük bir yer olmasına rağmen çok güzel bir atletizm stadyumu var. Çeşitli atletizm sporlarıyla ilgilenen öğrenciler burada antrenman yapıyorlar. Basketbol, voleybol, tenis, futbol, hentbol vb. sporların da sahaları mevcut. Ben de orada geçirdiğim zaman boyunca basketbol ve voleybol antrenmanlarına katıldım. Okuldaki beden derslerinde de genellikle hentbol antrenmanı yaptık. Bunun dışında müzik stüdyosu, dans sahnesi, çeşitli kutu oyunlarının olduğu bir kültür merkezi var; isteyen kişiler burada çeşitli aktiviteler yapabiliyor. Ben de burada genelde müzik ile ilgilenen arkadaşlarla vakit geçirdim. Tabii ki bu tarz aktivitelere rahatça katılabilmemi sağlayan en önemli unsur okulda ve kasaba genelinde edindiğim arkadaşlardı. Herkes sıcakkanlı, güler yüzlüydü ve bize her zaman her konuda yardımcı oldular. İspanyolların çoğu İngilizceyi bilmese de bazen çeviri kullanarak bazen de beden diliyle anlaştık. Aynı zamanda öğretmenlerimiz ve ev sahibi  aileler de çok yardımcı oldular.

İspanya’da geçirdiğimiz 1 ay boyunca İspanyolların kültürünü, alışkanlıklarını ve günlük hayatlarının akışını anlama ve tanıma imkanı bulduk. Pek çok yer gezdik; Europe Day, San Isıdro gibi farklı etkinliklere katıldık. Oradaki 4. haftamızda bize katılan Türk, İtalyan ve Romanyalı gruplarla birlikte daha fazla ve daha yoğun bir öğrenci etkileşimi içine dahil olduk. Villafranca, Badajoz, Elvas (Portekiz) ve Merida’daki önemli ve tarihi yerleri gezdik; okulda ve okul dışında çeşitli üretkenlik ve sosyalleşme etkinliklerine katıldık.

İspanya’da geçirdiğim zaman boyunca çeşitli milletlerden insanlar tanımak, onların hikayelerini dinlemek çok keyifliydi ve bana çok şey kattı. Her bir günüm farklı aktiviteler yaparak, sosyalleşerek, gezerek, farklı kültürleri tanıyarak, dolu dolu geçti. Oradaki zamanımı tam verimle geçirdim ve benim için her şey tarif edilemeyecek derecede güzeldi.

ERASMUS DENEYİMİM – Eren Kağan IŞIK

        Madrid’ e indiğimizde yeni bir ülkede olmanın, özellikle Madrid’de, olmanın heyecanını yaşamıştım. Ancak sokaklar boştu, sokakların boş olma nedeni ise İspanya’ da saat 15 ve 19 aralığında Siesta uygulamasının yapılmasıydı. İnsan vücudunun dinlenmesini sağlayan bu uyku saati bizim alışık olmadığımız bir durumdu. Bu saatte tüm iş yerleri kapatılıyor, sokaklar bomboş oluyordu. Orada bulunduğum bir aylık süre zarfında Siestada uyuduğumu hiç hatırlamıyorum.  İspanya’da pazar günleri süpermarketler dahil her yer kapalı oluyor ve ihtiyacınız olan bir şey olduğunda pazartesini beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bu da benim hiç alışık olmadığım bir uygulamaydı.

        Madrid için İspanya’ nın İstanbul’u olduğunu söyleyebilirim. Çok fazla turist görebilirsiniz. Ertesi gün Villafranca’daydık ve ev sahibi ailelerimizle tanışıp kasabayı gezdik. Programa göre buradaki okula 1 ay boyunca gitmemiz gerekiyordu. Türkiye’ deki okullardan çok farklı bir eğitim sistemleri var. Mesela sabah 8.15 –14.15 arası okulda oluyorlar ve her ders 55 dakika olmak üzere günde 6 ders işliyorlar. 3 dersten sonra arada 30 dakikalık bir mola veriyorlar ve başka hiçbir ara olmuyor. Liseye 12 yaşında başlayıp 16 yaşında bitiriyorlar. Ancak üniversite için girecekleri sınava 18 yaşında giriyorlar. Lise bitince üniversite hazırlık bölümü olan bölüme geçiyorlar ve gelecekte yapmak istedikleri mesleğe göre derslerini ve bölümlerini seçiyorlar. Mesela bizdeki gibi sayısal seçip tüm sayısalları görmüyorlar. Fizik seçen birisi kimya ve biyoloji görmüyor.

       Bizden farklı olarak ekonomi, ITC, European Union, teknoloji gibi farklı dersleri var. Bu gibi teknoloji ağırlıklı derslerde bilgisayar kullanımı çok fazla. Okulun kendi bilgisayarları var ve derslerin birçoğunda bu bilgisayarları kullanıyorlar. Müzik dersinde de olabildiğince fazla etkinlik yapıldığını gözlemledim. 1 ay ordaydık ve gazete kâğıdından, İspanya’ da tipik bir dans ve Coldplay’ in şarkısı Viva la Vida’ yı çalmaya çalıştık. Gerek sosyal yaşam gerek kültürel hayat gerekse eğitim açısından Türkiye’ den çok farklı bir ülke olduğunu gördüm.

        İspanya’ da en popüler spor futbol olsa da Türkiye’ de hiç popüler olmayan handball da bir o kadar olmasa da popüler. Biz okulda beden dersimizde handball oynuyorduk. Orda futbol, handball, basketbol kursları da vardı. Orda kasabalar kendileri aralarında çoğu koşu olmak üzere olimpik yarışlar da yapıyorlardı. Villafranca’ nın spor konusunda aktif bir şehir olduğunu söyleyebiliriz.

       Villafranca müzik şehri olarak geçiyor ve orda tanıştığımız çoğu insanın müzikle uğraştığını gördük. Hatta eğlence tesisleri gibi bir mekânları var ve orda insanların bedava bir şekilde çalması için bateri, elektronik gitar, bas gitar, piyano gibi müzik aletleri vardı. Tanıştığımız arkadaşlarımız o mekâna gitmeyi gerçekten çok seviyorlardı. Ayrıca kasabada çok fazla müzeleri var ve okulda da sanata çok önem veriyorlar. Duvarlar resimler ve panolarla doluydu.

      Son haftamızdan özellikle bahsetmek istiyorum. Çünkü son hafta Romanya, İtalya ve Türkiye’den yaşıtlarımız Villafranca’ ya 1 haftalığına geldiler ve biz de onların programlarına katıldık. Badajoz’ u gezdik, Merida’ ya gittik ve Portekiz’de sınıra çok yakın olan Elvas’a gittik. Portekiz’de de bulunmak iyi bir histi.

        Bu katıldığım programla ilk defa yurt dışına çıkmış oldum ve İngilizcemi geliştirdim. Özellikle konuşma deneyimi, farklı kültürleri ve farklı milletlere ait akranlarımı gözlemleme deneyimi edindiğimden benim için asla unutmayacağım bir ay oldu.

 17-06-202317-06-202317-06-202317-06-202317-06-202317-06-202317-06-202317-06-202317-06-2023